joi, 20 octombrie 2011

fasolica - amintiri din copilărie

sau fasolică bună-ai fost, şi de dulce, şi de post! (zicală de-a bunicii)



cred că toţi avem amintiri culinare din copilărie. ale mele-s simple: pâine prăjită pe plita de la sobă, usturoiată şi unsă cu unt pe ambele părţi, cartofi copţi cu unt şi moare de varză, fasole cu ulei, sare şi piper.
nu vă ofensez cu reţete pâine prajită, iar cu cartofii copţi v-am ofensat deja.
subiectul de azi este o salată de fasole. nu e nouă, o fac şi alţii, dar folosiţi-vă de ea pentru inspiraţie într-o zi când vă e foame şi au conserve de fasole la ABC.

ingrediente (pentru 3-4 persoane):
o conservă mare de fasole - simplă, în apă, fără sosuri şi condimente (eu o prefer pe cea roşie, dar dacă doriţi şi poftiţi, puteţi amesteca o conservă mare de fasole albă, care-i mai ieftină, cu una mică de fasole roşie. arată foarte bine-n poze).
2-3-4 castraveciori muraţi (în funcţie de dimensiune şi de cât acrişoară vreţi să fie salata. dacă-s prea mulţi, mai tăiaţi, dacă-s prea puţini, mai adăugaţi, că doar de-aia sunteţi inteligenţi şi eficienţi, nu?)
ceapă verde, după pofta inimii (reiau o discuţie mai veche: începem cu mai puţină, mai adăugăm dacă nu ajunge)
3-4 linguri de ulei (dacă-i de măsline sau de floarea soarelui presat la rece, e ideal)
sare, piper
dacă mai aveţi şi vă plac, puteţi adăuga gogoşari muraţi, măsline, mazăre. improvizaţi voi, nu mă îndoiesc de asta.

procesul de producţie:

scurgeţi conserva (conservele) de fasole. turnaţi fasolea într-un bol, adăugaţi castraveciorii tăiaţi cubuleţe, ceapa verde cu codiţe cu tot, asezonaţi cu ulei, sare, piper. dacă vă place salata mai acrişoară, puteţi să adăugaţi şi puţin oţet (balsamic, de mere, de vin).

gata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu